Послеслов

Това са сухите факти, параметри и данни за 12 годишната програма "Планктон". Юлия и Дончо Папазови написаха три великолепни книги за своите експедиции и експерименти: "С Джу през Атлантика","С Джу през Пасифика" и "С Яна около света" в тях те подробно описват своите приживявания,тревоги и вълнения. По късно Дончо Папазов издаде книгата "Невъзможният път", където описва своето самотно плаване около света през 1988 г. с яхтата "Тивия". За съжаление Юлия Гурковска вече не е между живите.
Тя почина на 04.12.2001 г. на 56 г. След експедициите "Планктон", тя беше шеф на кабинета на президента Желю Желев,а след 1996 г. беше програмен директор в Центъра за либерални стратетии. Дончо Папазов също участва в обществения живот на страната след експедициите. Той е активен участник във всички кампании за парламентарни избори от 1989 г. досега. Член е на Демократическата партия и бивш депутат от СДС в 36-ото НС. Тяхната дъщеря Яна Папазова е програмен координатор в Центъра за либерални стратетии.
Трудно и почти невъзможно е в един такъв материал като този, да се предаде невероятната атмосфера от богатите преживявания на този семеен "морски дует". Те много майсторски и увлекателно са описали своите пътешествия в трите си книги(за съжаление вече библиографска рядкост) Поради това, авторът се извинява предварително на всички посетители на страницата, за краткото и сбито съдържание.

Много близки и приятели изпратиха вчера Юлия Гурковска (извадки от в-к "Сега")
Яхтата "Тивия" потъна край Созопол! (извадки от в-к "Стандарт")
Премиера на документален филм за Юлия Гурковска (извадки от в-к "Сега")
Десетилетия след околосветското плаване на семейство Папазови (извадки от в-к "Черно море")
Дончо и морето (извадки от в-к "Сега")
Дончо Папазов раздаде курбан... (извадки от в-к "Новинар")
Doncho Papazov na 70g.

Последна промяна: 09.03.2009 г.


Обратно