Николай Джамбазов и неговата околосветска
самотна обиколка на света през нос "Хорн" (1983-1985)

На 2 март 2013г. капитан Николай Джамбазов навършва 70 г. Честит юбилей!Ветроходна регата "Остар 80"
за самотни мореплаватели
(юни - юли 1980)

Околосветската обиколка
(1983-1985г.)

 
Един спомен в края на века
"Човек може да бъде унищожен,но никога победен"
Ърнест Хемингуей

Неусетно залисани в делника, в промените на новото време,в края на века,нека да си спомним за едно събитие от преди 15 години. Тогава вестниците го отбелязаха мимоходом, със няколко реда, също както съобщенията за полетите на "Аполо" до Луната. За присъщият ни нихилизъм, с който обричаме на забрава всяко българско постижение,което не обслужва интересите на силните на деня, да хвалим посредствени неща, но угодни на същите, е написано много и аз не искам да повтарям всеизвестни неща. За съжаление ние сме хора, които много трудно се учат от грешките си, непрекъснато ги повтарят, сами си създават непреодолими трудности и после с огромни усилия и гордост ги преодоляват. Това е част от българската народопсихология и може би житейска съдба. Моята цел обаче, е да се опитам да представя на огромната аудитория на Интернет едно българско постижение, което излиза от рамките на традиционните постижения, рекорди, успехи, в типично нашенски стил.
Преди 15 години един българин тръгна устремен към своята мечта и направи невъзможното, извършвайки самотно околосветско плаване през нос Хорн, със собственоръчно изработена от него яхта, само с едно спиране
За повечето българи,особено от по-младите, името на капитан Николай Джамбазов не говори нищо и това е съвсем нормално,като се има предвид, че и преди 15 години беше направено всичко,зада не се разбере достатъчно за това невероятно постижение, рожба на една голяма любов, целеустременост и всеотдайност към морето и ветроходството. В края на века е много важно да преосмислим оставените в забрава такива събития,толкова необходими за нас в трудностите на прехода, давайки ни онова крайно необходимо самочувствие на европейци и граждани на света.
И това самочувствие не е случайно, защото такива българи, като Николай Джамбазов със своите ветроходни постижения отдавна са достигнали и в някои отношения изпреварват, направеното от страни с вековни традиции в тази област, разполагащи със необходимите средства,организация и всестранната подкрепа на своите нации и правителства. Не е необходимо да описваме подробно самото ветроходно постижение, но ще споменем някои негови параметри, които го правят до известна степен уникално:
Яхта: " Тангра" дължина 11 м.(собствена изработка)
Шкипер: Николай Джамбазов
(екипаж: 2 човека до Алжир и Лас Палмас)
Финансиране и организация: Собствени средства около 700 USD ; Хранителни припаси и друго оборудване със собствени средства; Символична подкрепа на БНТ-Студия"Време"(неплатена командиравка);Отпуск от БМФ (за две години); Известно количество волни пожертвования от приятели и доброжелатели. Сериозна радиолюбителска подкрепа!(както от България така и от света)
Навигационно оборудване: Класическо, без електронни средства.
Първи преход: Созопол - Лас Палмас 01.09.1983г. - 27.10.1983г.
Втори преход: Лас Палмас - Сидни 31.10.1983г. - 01.03.1984г. (начало на околосветското)
Трети преход: Сидни-Нос Хорн-Лас Палмас 01.01.1985г. - 12.05.1985г. (край на околосветското)
Четвърти преход: Лас Палмас-Созопол 12.05.1985г. - 25.07.1985г.
Това са фактите, точни и ясни. Не са необходими много приказки. Самото постижение е достатъчно значимо и не се нуждае от суперлативи.
Завършвам с няколко мисли на Николай Джамбазов от книгата му "Черната овца" (изд."Петриков"1994г):

" Самотният мореплавател би трябвало да се справя с всички възникнали ситуации. За някои може да звучи като шега, но не може един самотен мореплавател да не може да строи яхти. Задължително е да можеш. Това е гаранция, че ще се справиш при всякакви условия.
И когато всички тези качества като воля, умение, професионализъм, последователност и психическа издръжливост са на лице, се постига всичко, към което се е устремил човек."

Автор на текста:
инж. Л.Начев, декември 1999;
Последна промяна 2013

  Koko

English
Полезни връзки
Контакти

Copyright ©
Lucho's Pages 1999;
последна промяна 2013

Използването на материалите от уебсайта без писменото съгласие на автора е сериозно нарушение на Закона за авторското право.

Най добрър вид с: 1024x768/32k